EXCLUSIV | Pasagerii curselor anulate de Blue Air încep să își recupereze banii. Cum poți primi contravaloarea biletelor cumpărate

EXCLUSIV | Pasagerii curselor anulate de Blue Air încep să își recupereze banii. Cum poți primi contravaloarea biletelor cumpărate
Publicat: 07/01/2023, 10:00
Actualizat: 10/01/2023, 21:28

Mii de români s-au îndreptat împotriva companiei aviatice low-cost Blue Air pentru a-și recupera banii pe care i-au plătit pe curse anulate sau pentru a primi compensațiile stabilite prin actele care reglementează drepturile pasagerilor, pentru curse întârziate sau scoase cu totul din orarul de zbor. Unii s-au adresat companiilor de specialitate sau au contactat avocați, dar sunt și pasageri care – după haosul din aeroporturi din sezonul estival -, zilele acestea, după două, trei luni de așteptare, au început să primescă înapoi de la bănci banii plătiți pe biletele de avion. Specialiștii au explicat, pentru Gândul, toți pașii pe care clienții companiei aviatice care se simt nedeptățiți trebuie să îi parcurgă pentru a recupera banii plătiți sau pentru a primi compensațiile cuvenite.

Românii vor să își recupereze banii cu atât mai mult în contextul în care compania aviatică Blue Air este în procedură de concordat – menită să prevină intrarea în insolvență -, și este în prezent în proces de a fi preluată, în proporție de 75%, de către statul român, din cauză că nu și-a respectat obligațiile privind ajutoarele oferite pentru redresare, în urma pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19. Ministerul Finanțelor a anuțat, în 17 noiembrie 2022, că a executat scrisoarea de garanție.

Compania are restanțe fiscale de zeci de milioane de lei, pe lângă cele 336 de milioane de lei ce reprezintă obligații de plată ce au rezultat după de a primit ajutor din partea statului, iar Agenția Narțională de Administrare Fiscală a pus poprire pe șase avioane ale operatorului low-cost.

2.000 de lei pentru bilete de avion Blue Air, recuperați în o lună

Tudor Apopi este unul dintre românii fericiți, după ce a reușit să își recupereze de la bancă banii dați pe bilete pentru o cursă Blue Air. Pe un grup de Facebook dedicat clienților Blue Air, Tudor a povestit cum a procedat pentru a-i ajuta pe cei aflați într-o situație similară.

El a cumparat, la sfârșitul lunii august 2022, un bilet pe ruta Iași – Paris și retur, pentru iulie 2023, plătit cu cardul VISA de la Banca Transilvania.

După haosul din aeroporturi și după ce compania a intrat în procedura de preluare de către stat, a decis, la sfârșitul lunii noiembrie, să meargă la bancă și să conteste tranzacția către Blue Air, respectiv să facă refuz de plată.

Bărbatul spune că a trebuit să depune toate actele solicitate de bancă – data tranzacției, suma, compania, documente justificative, respectiv confirmarea biletului cu codul de rezervare, confirmarea anulării (a zborului dus sau întors ori amandouă, după caz) și corespondența cu cei de la Blue Air prin care a solicitat rambursarea biletului -, iar pe 4 ianuarie 2023 a primit cei aproape 2.000 de lei plătiți pentru biletul de avion în august 2022 și contestați în noiembrie 2022.

Un alt pasager Blue Air, Vlad Hatos, a reușit să recupereze prin ING banii pe biletele anulate, în 29 decembrie 2022, la două luni după ce a trimis băncii e-mail-urile primite de la Blue Air cu confirmarea plății pentru bilete, poze cu biletele și date personale.

”Dacă te lovești de refuzul angajatului băncii, insiști până face ce îi soliciți”

Pe grupul dedicat de pe Facebook, o pasageră a împărtășit povestea ei de succes la Raiffeisen Bank. Ea a inițiat e-mailuri cu banca – pentru returnarea banilor plătiți pe biletele de avion la curse anulate de Blue Air – din 14 septembrie 2022, a primit mesaj de completare a informațiilor în 24 octombrie, iar pe 30 decembrie a fost anunțată că i-au intrat banii în cont.

„Este card de cumpărături. Așadar, vă încurajez să faceți demersurile cu bancile. Am avut capturi de ecran cu muuuuultă corespondență cu Blue Air și asta m-a ajutat”, a povestit clienta operatorului aviatic.

Același sfat îl dă și Tudor Apopi, care, contactat de Gândul, le recomandă clienților Blue Air care aleg această variată să nu se lase intimidați de un eventual prim refuz al funcționarior băncii, ci să insiste ca resposabilii să le analizeze cazul.

În principal, lumea se va lovi de refuzul angajaților băncilor care fac exces de zel și nu deschid procedura de refuz a plății, dar trebuie să li se reamintească faptul că e datoria lor să răspundă solicitărilor. Mai departe, depinde de instituția în sine dacă va rezolva favorabil sau nu.

Oamenii se mai feresc să inițieze refuz de plată pentru că nu au corespondența lor cu Blue Air. Dar aceasta nu poate exista pentru că nu se poate lua legătură cu ei.

Trebuie să aibă confirmarea zborului, confirmarea anulării, iar la corespondența lor cu Blue Air să specifice că aceasta nu există pentru că nu se poate lua legătură cu ei. Nici o dată de contact veche nu mai funcționează”, a precizat Tudor Apopi.

Probabil că în comunicarea client/păgubit – bancă mai contează și cum vorbești (atât amabil când e nevoie, cât și ferm pe poziție când situația o impune) și să îți cunoști și drepturile. Adică, dacă te lovești de refuzul angajatului băncii, insiști până face ceea ce îi soliciți. Nu el rezolvă cazul, el doar deschide cazul. Și nu are de unde ști dacă situația ta este una care are rezolvare sau nu”, a mai spus Tudor Apopi.

Sfaturile bancherilor

Gândul a întrebat reprezentanții mai multor bănci cum procedează în cazul în care primesc solicitări de ajutor din partea clienților păgubiți de compania aviatică Blue Air.

„Clienții Băncii Transilvania care au cumpărat cu cardul BT bilete Blue Air pot să își recupereze banii pentru călătoriile care au fost anulate. Un răspuns pozitiv depinde de documentele trimise de client, de acceptul băncii comerciantului de a returna suma și de a nu amâna demersul prea mult”, au transmis reprezentații Băncii Transilvania.

Pașii care trebuie făcuți de clienții Băncii Transilvania aflați în acest caz:

  1. să facă refuz la plată în orice unitate BT sau apelând la echipa Call Center a băncii (0264.308.028);
  2. să vină la BT sau să trimită către echipa Call Center, pe adresa [email protected], odată cu solicitarea de recuperare a banilor:
  • biletele de avion;
  • e-mail-ul de informare Blue Air că s-a anulat zborul;
  • dovada solicitării returnării banilor la Blue Air.

„Peste 700 de clienți care au achitat bilete Blue Air prin carduri Raiffeisen Bank s-au adresat deja băncii și au inițiat refuzuri la plata pentru tranzacțiile lor. Din luna septembrie până în prezent am recuprat aproximativ 1 milion lei pentru clienții noștri, peste 95% din dispute fiind soluționate în mod pozitiv”, au transmis reprezenanții Raiffeisen Bank.

„Clienții care încă nu au inițiat un refuz la plata pentru biletele achiziționate la Blue Air ce nu au fost onorate de companie, pot apela call ceter-ul băncii la *2000. Un coleg va prelua datele tranzacției și ale biletelor achiziționate și va depune o solicitare de refuz la plata în numele clientului”, este mesajul Raiffeisen Bank.

Atenție: Drepturile pentru biletele anulate în 2020 în pandemie se prescriu în 2023

Ramona Colea este manager general al uneia dintre companiile care reprezintă drepturile pasagerilor, FlightClaim, iar în ultimii trei ani, în care domeniul aviatic a fost lovit financiar din plin de restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19, au fost mii de clienți care au aplelat la serviciile firmei pentru a-și recupera banii.

Ramona Colea a explicat pentru Gândul toți pașii pe care clienții operatorului aviatic care se simt nedeptățiți trebuie să îi parcurga pentru a recupera banii plătiți sau pentru a primi compensațiile cuvenite.

Ea a atras atenția că pasagerii Blue Air cărora li s-a anulat zborul au dreptul la:

  • rambursări – bani pe care i-au plătit pentru un serviciu neprestat, ca în orice contract;
  • compensații sau despăgubiri – sume fixe, 250 sau 400 de euro de persoana, în baza Regulamentului European 261/2004, care stabilește drepturi pentru pasageri atunci când zborurile sunt anulate sau întârziate prelungit (acestea sunt singurele sume la care se puteau încadra zborurile Blue Air), dacă zborul a fost anulat cu mai puțin de 14 zile înainte de data planificată a călătoriei – și aici se încadrează toate zborurile care nu au mai operat atunci când Blue Air și-a oprit activitatea, în septembrie 2022, cu „promisiunea că se vor relua zborurile pe 1 octombrie”, dar și toate zborurile anulate vreodată de Blue Air sau întârziate mai mult de trei ori.

„Să facem o medie de 300 de euro pe persoană compensație. Un avion de tipul celor de la Blue Air are aproximativ 180 de locuri.  Per zbor anulat, costurile sunt de 45.000 de euro, în medie, numai despăgubiri către pasageri (în caz de anulare sau întârziere mai mare de 3 ore), la care se adaugă rambursări de preț de bilet.

Sunt si acum foarte mulți pasageri care nu și-au recuperat banii pe biletele anulate în 2020, în pandemie, iar în 2023, aceste drepturi se prescriu”, a explicat Ramona Colea.

La compania sa au ajuns mii de păgubiți, foarte mulți dintre ei având solicitări pentru mai multe zboruri anulate, toate aparținând Blue Air.

Mai mult decât atât, unii dintre ei au achiziționat asigurări de călătorie pe site-ul companiei aeriene, dar nici asigurătorul nu le-a răspuns solicitării.

Mai sunt și cei care, prin acceptarea rambursărilor de preț de bilet în «portofelul electronic» (valori care și ele expiră în 12 luni de la emitere), nu pot plăti decât un zbor cu Blue Air (dacă ar mai opera zboruri)”, a spus Ramona Colea.

Despre șansele de succes în acest caz, Ramona Colea crede că sunt extrem de mici, pentru că cel mai probabil se va intra într-un mecanism de protecție împotriva creditorilor.

În ceea ce privește apelarea la instanță pentru recuperarea banilor, Ramona Colea precizează că, și înainte de pandemie, respectararea drepturilor pasagerilor Blue Air nu se făcea decât în urma unei hotărâri judecătorești. Mai mult, nici aceasta nu era pusă în aplicare de bună-voie, fiind necesară intervenția unui executor judecătoresc și poprirea conturilor companiei aeriene, deși costurile pe care le suporta astfel Blue Air erau mult mai mari decât dacă ar fi achitat amiabil sumele datorate către pasageri.

Cu siguranță, majoritatea pasagerilor au făcut deja  reclamații direct la Blue Air, la ANPC, unii au inițiat și demersuri în instanță . Din păcate, nu prea mai sunt alte variante”, a mai spus managerul companiei care reprezintă drepturile pasagerilor.

Avocat: „Fără hotărâre judecătorească, nu este decât un debit posibil, incert”

Avocatul Cristina Timaru, care a avut deja peste o sută de clienți din rândul păgubiților Blue Air, explică ce căi care pot fi urmate în aceste situații.

„Persoanele care se află în aceasta situație – adică au cumpărat bilete de avion de la Blue Air Aviation, iar aceasta a anulat zborul, însă nu a restituit banii pentru biletul achitat – își pot recupera banii prin două modalități:

  • fie Blue Air Aviation face plata voluntar;
  • fie apelând la instanțele de judecată, pentru că numai în baza unei hotărâri judecătorești se poate proceda la obligarea companiei aeriene la plată.

Fără o hotărâre judecătorească, persoanele în cauză nu au decât un debit posibil, incert. O sentință civilă le dă concretizarea valorii de recuperat, forța juridică prin care un executor judecătoresc poate să obțină poprirea conturilor bancare ale companiei aeriene. Fără această hotărâre, nu se poate face nimic”, a subliniat avocata.

Potrivit Cristinei Timaru, procedura de preluare a companiei low-cost de către stat, după ce a pus în executare scrisoarea de garanție a Blue Air Aviation în etapa acordării ajutorului de stat, nu influențează categoric persoanele păgubite. Ce trebuie să înțeleagă pasagerii păgubiți este că se schimbă acționariatul, dar compania rămâne aceeași. Ce vor hotărî noii acționari majoritari să dispună cu compania, asta ar fi o discuție doar ipotetică și ineficientă.

”Toate acțiunile ajunse in instanta au fost finalizate cu succes”

Blue Air Aviation se află în procedură de concordat, premergătoare falimentului, procedură în care se respectă planul, nu înaintează către insolvența acestei companii.

Și în concordat, noii creditori – cei păgubiți, care obțin hotărârile judecătorești – își pot recupera prin executare silită creanțele, în temeiul articolului 32, alineatul (1): „Orice creditor care obține un titlu executoriu asupra debitorului în cursul procedurii poate formula cerere de aderare la concordat sau poate să își recupereze creanța prin orice alte modalități prevazute de lege”.

„Rezultă că suspendarea procedurilor de executare silită la momentul omologării concordatului presupune existența unei proceduri execuționale asupra debitorului, în caz contrar neavând ce procedură să se suspende. Textul articolului 32 are tocmai scopul de a reglementa situația creditorilor care obțin titluri executorii după momentul omologării concordatului.

Și în cazul în care compania intră în procedură de insolvență, se pot înscrie la masa credală doar creditorii cu un titlu – adică o hotărâre judecătorească pe care să o obțină în instanța anterior deschiderii procedurii.

Până la acest moment, ne-au contactat peste 100 de persoane în vederea acționarii în instanță a Blue Air Aviation. Toate acțiunile ajunse in instanta au fost finalizate cu succes”, a precizat avocata.

Bani pe biletele Blue Air, recuperați prin instanță în trei-patru luni

Procedura adoptată de firma de avocați, care până acum a avut succes, a fost aceea de a acționa în instanță Blue Air Aviation.

Am solicitat suma de plată, pe care am dovedit-o cu biletele achitate, dobânda legală, cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaților și taxele de timbru. S-au acordat toate aceste sume de către instanțele de judecată într-un termen de 3 maximum 4 luni de când ne-au contactat.

Noi îi sfătuim să nu mai aștepte să treacă timpul, deoarece pentru unele persoane poate interveni prescripția de trei ani. Noi am început acest proiect în august 2021, iar primii noștri clienți și-au recuperat banii de anul trecut. Unele persoane au considerat că sumele sunt mici și nu au mai întreprins niciun demers. Este o opțiune, deși își recuperează și cheltuielile efectuate cu taxe și avocați. Cine dorește, ne găsește pe pagina dedicată acestui proiect”, a conchis Cristina Timaru.

Câte amenzi a primit Blue Air

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunța, în 14 iulie, că, în urma neregulilor constatate în ultimul an și jumătate – din care amintea circa 11.300 de zboruri anulate, pentru care consumatorii din 20 de țări membre UE au plătit peste 66 milioane de lei, în timp ce operatorul nu le-a respectat drepturile – ANPC a amendat Blue Air cu 2 milioane de euro. De asemenea, Autoritatea a alertat statele membre UE cu privire la neregulile înregistrate.

În septembrie 2022, președintele ANPC, Horia Constantinescu, spunea că cel puțin 73.000 de români au depus sesizări privind neregulile de la Blue Air. El adăuga că această companie aeriană „șantajează statul român”.

Peste 54.000 de români au fost afectați de decizia Blue Air, conform detaliilor date de companie, după ce în septembrie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu i-a pus poprire pe conturi, pentru o datorie de 28 de milioane de lei. Astfel, în perioada 6 – 11 septembrie 2022 au fost planificate și anulate 401 zboruri și 54.161 pasageri au fost afectați.

Ulterior, în 5 octombrie 2022, Autoritatea anunța că a aplicat noi amenzi, de peste 10 milioane de lei operatorului aviatic Blue Air, pentru „practicile comerciale incorecte, realizate pe scară largă și în mod repetat”. Din 15 iunie 2022 și până la data menționată, peste 150.000 de consumatori fuseseră păgubiți de anulările de zboruri în cascadă practicate de Blue Air, în timp ce au continuat să vândă bilete pe piață, după cum anunța ANPC.

Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a explicat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, ce va face statul după ce va prelua 75% din acțiunile Blue Air, cum ar putea fi recuperați banii plătiți de stat în contul datoriei companiei aeriene și când ar putea fi reluate zborurile, în condițiile în care aeronavele sunt acum poprite de Fisc.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar